UWAGA! Dołącz do nowej grupy Płock - Ogłoszenia | Sprzedam | Kupię | Zamienię | Praca

Jak zaparzyć idealną kawę w 3 prostych krokach? Wybieramy młynek, kawiarkę i spieniacz


Kawa to popularny i lubiany napój, ale zalania fusów wrzątkiem zdecydowanie nie można uznać za parzenie! Nasuwa się więc pytanie: jak przyrządzić kawę, która zyska pełnię smaku i aromatu? Nie jest to takie trudne, jak się wydaje. Wystarczy trzymać się 3 prostych kroków – od perfekcyjnego mielenia ziaren, aż po lekką jak chmurka mleczną piankę. Aby przeobrazić się w domowego baristę potrzepujesz tylko kawiarki, młynka i spieniacza. Podpowiadamy zatem, jak wybrać najlepszy sprzęt do parzenia pysznej kawy.

Spieniacz do mleka – które mleko jest najlepsze do spieniania?

Zwieńczeniem kawy jest delikatna pianka, którą uzyskuje się przez spienianie mleka. Ważne, aby była puszysta, gęsta i utrzymywała się na powierzchni napoju. Kluczowe do uzyskanie takiej pianki są dwa elementy: dobry spieniacz do mleka oraz samo mleko.

Spieniacz do mleka

Możesz zdecydować się na minimalistyczne urządzenie, czyli zwykły spieniacz ręczny na baterie. Potrzebujesz jednak do niego dodatkowe naczynie. Alternatywę stanowi spieniacz elektryczny (jak np. BIALETTI Milk Frother), który przygotuje ok. 150 ml kremowej pianki, a dodatkowo podgrzeje mleko.

Ciepła, gęsta pianka to doskonałe uzupełnienie takich napojów jak espresso, latte czy cappuccino. Do codziennego użytku sprawdzi się urządzenie o mocy 500 W i pojemności 300 ml, z nieprzywierającą powłoką i automatycznym wyłączaniem.

Mleko do spieniania

  • Mleko krowie – najlepsza opcja to mleko o zawartości tłuszczu 3,2%, gdyż pozwala uzyskać gęstą i stabilną piankę.
  • Napój roślinny – w spieniaczu przygotujesz również wegańską wersję pianki. Na półkach sklepów szukaj napojów roślinnych z napisem „Barista”, których receptura jest opracowana właśnie z myślą o uzyskaniu kremowej pianki do kawy.

Kawiarka do kawy – idealna metoda parzenia domowej kawy

Wiele osób myśli, że tylko ekspres pozwala zaparzyć aromatyczną kawę o wielowymiarowym smaku, ale nic bardziej mylnego. Wystarczy kawiarka do kawy, aby z ziaren wydobyć intensywną esencję, która stanie się bazą aromatycznego napoju.

Kawiarka jest niewielkim urządzeniem, składającym się z 3 części: zbiornika na wodę (na dole), sitka (umieszcza się w nim zmieloną kawę) oraz górnej komory (skrapla się do niej zaparzona kawa). Kawiarkę podgrzewa się na kuchence (ważne, aby płomień nie dosięgał ścianek urządzenia, lecz skupił się na jego dnie). Para wodna przenika przez sitko z kawą, co pozwala uzyskać esencjonalny napar.

Wybierając kawiarkę, zwróć uwagę na kilka aspektów:

  • Kompatybilność z kuchenką – upewnij się, że wybrany sprzęt pasuje do Twojej kuchenki. Co prawda, większość nowoczesnych kawiarek to uniwersalne modele (zarówno do kuchenek gazowych, jak też indukcyjnych), ale warto zwrócić na to uwagę. Warto też wiedzieć, że dostępne są kawiarki elektryczne, podłączane bezpośrednio do prądu.
  • Materiał – kawiarki są zwykle wykonane z aluminium lub ze stali nierdzewnej (kompatybilnej z indukcją). W ofercie producentów znajdziesz modele w różnych kolorach, co pozwoli idealnie dopasować kawiarkę do wystroju kuchni.
  • Pojemność – wybierz taką kawiarkę, która będzie odpowiadała na Twoje potrzeby. Zwłaszcza że w urządzeniu należy zawsze parzyć pełną porcję. Zazwyczaj wystarczająca jest kawiarka o pojemności 300 ml (na 5 filiżanek), np. ARIETE Mokina Grande 1368/06, ale dostępne są też urządzenia dla jednej osoby, jak BIALETTI Aeternum Elegance 1 TZ o pojemności 60 ml.

Młynek do kawy – sekret smaku ukryty w ziarnach

Świeżo zmielona kawa to absolutna podstawa każdego aromatycznego napoju o głębokim smaku. Musisz więc zaopatrzyć się w młynek do kawy ręczny. To proste urządzenie, które umożliwia szybkie zmielenie ziaren bez dostępu do prądu, a przy tym jest o wiele tańsze od młynka elektrycznego.

Przy zakupie kieruj się takimi parametrami jak:

  • Rodzaj żarna – postaw na młynek z ceramicznym żarnem, które jest praktycznie niezniszczalne, a dodatkowo równomiernie i dokładnie mieli ziarna.
  • Regulacja grubości mielenia – to duże ułatwienie, dzięki któremu uzyskasz perfekcyjną grubość ziaren do kawiarki (najlepsze są drobno zmielone).
  • Wyjmowany pojemnik – wyjmowany i szczelnie zamykany pojemnik umożliwia przechowywanie już zmielonej kawy.

Jeśli zadbasz o te 3 elementy – dobry spieniacz dla uzyskania kremowej pianki, kawiarkę do zaparzenia esencjonalnej bazy oraz młynek, by idealnie zmielić ziarna – to zapewnisz sobie niesamowite doznania smakowe. Już dziś wybierz sprzęty, by stać się domowym baristą.


Oceń: Jak zaparzyć idealną kawę w 3 prostych krokach? Wybieramy młynek, kawiarkę i spieniacz

Średnia ocena:4.63 Liczba ocen:24